Home Президент Първанов: Не могат да ме отстранят!

Първанов: Не могат да ме отстранят!

Е-мейл Печат ПДФ

Президентът Георги Първанов, около когото шумът напоследък не спира, даде обширно интервю в предаването на шоумена Слави Трифонов.

В него държавният глава не спести острия си тон срещу всички критики по негов адрес, като не пропусна и да порицае държанието на сегашното управляващо мнозинство.

Първанов говори обширно и за появилите се слухове, че след изтичането на мандата му ще съсздаде нова партия.

Ето какво каза още президентът за сегашното управление, взаимоотношенията му с предишната власт, БСП и кръговете около президентската институция:

За БСП и евентуалното му завръщане в партията:

"Няма да се върна. Обещал съм го преди 8 години, повече нищо не мога да постигна като партиен лидер. Не се блазня от постове, а от желанието чрез политиката да се реализират идеи. Не чрез моето присъствие във властта, но пак чрез властта и подкрепата за структурите на гражданското общество".

Качествата му като президент и бъдещите планове:

"Кой президент преди мен така максимално е уплътнявал правомощията на тази институция? Има време да мисля за това какво ще правя след края на мандата. В България има 300 партии. Дали ще има една партия повече не е от съществено значение. Ако сме президентска република бих се заел да формирам политика на икономиката".

Различията с правителството:

"С премиера Бойко Борисов имаме принципни различия, например по начина на излизане от кризата. Правителството бе неподготвено за енергийната си политика. Как стои въпросът с големите енергийни проекти - АЕЦ Белене, Бургас-Александруполис и Южен поток? Те са на трупчета. Стремежът ми е България да се запази като енергиен център, а не да отиде в периферията, както се очертавало напоследък".

За импийчмънта:

"Дебатът, който се разви, показа, че за тази процедура няма правни основания. Моето работно място не е парламентът, всеки да си носи раничката. Не могат да ме отстранят!".

Партия Лидер и обвиненията на Цветан Цветанов:

"Ако искам да направя партия, ще застана с лицето си. Вместо да събира информация за президента, да събира за мутрите и босовете на организираната престъпност. Идеята за омразата и насаждането на нетърпимост се изповядва всеки ден от парламентарната трибуна от други лидери. Как тогава да я няма по стадионите".

Дянков и бюджетът:

"Щом като Симеон Дянков е казал, че бюджетът е постна пица, аз не бих могъл да водя експертен спор с него по въпроса. Неплатените разходи към фирмите, които се отлагат за догодина, са в рамките на 1-1,5% от БВП".

Изпразнената сметка на президенството:

"Ако в понеделник в сметката са постъпили 30 хил. лв., във вторник още 200 хил., в сряда тези пари ги няма и ние сме на минус. Наложи се чиновниците на Дондуков 2 да съберат 500 лв., за да не закрият сметката. Вероятността да се случи техническа грешка е колкото човек да удари джакпота. Президентството работи без пари, ще си плащаме, за да работим. Държавните посещения са планирани от години, посещавам страни, които са сред първите 15 по икономически показатели. В командировката си до Австралия взех трима министри, 2-ма зам.-министри и депутати. Намирам известно двуличие да пращаш половината правителство, а после да критикуваш командировката".

За Станишев:

"Не бях достатъчно критичен с предишното правителство, макар да му наложих 6 вета на негови закони. Всеки път, когато критикувах кабинета на Сергей Станишев, ми отговаряха с мълчание. Остро критикувах назначенията на принципа 8:5:3. Станишев се беше самозатворил с определен кръг съветници. Всеки път, когато тръгнеше приказка за "Боянски ливади", винаги се появяваха коментари, че президентът ревнува еманципиралия се лидер".

Отношенията с Доган:

"Поддържам нормални отношения както с Ахмед Доган, така и с много лидери от лявото и дясното. Разбирам, че трябва да има измислици, но не разбирам защо толкова злоба. Свикнал съм с небивалиците и ги приема с чувство за хумор".

Източник: actualno.com

Последна промяна ( Вторник, 24 Ноември 2009 15:53 )  

Най-четени

В момента има 3 посетителя в сайта

Харесва ли ви сайта?